elektrikçi şişli elektrikçi ataşehir elektrikçi üsküdar elektrikçi ümraniye deri mont
Get Adobe Flash player

Micro Teacup og Teacup Pudler

Jeg har lyst å dele de erfaringene og informasjonen jeg sitter på om micro teacup og teacup puddel. Jeg er lei og irritert av at jeg og andre får negative tilbakemeldinger på grunn av at vi ønsker å fremme disse to mindre variantene av puddel i Norge. Hvilket grunnlag har du for å si at min Rina ikke er en ordentlig hund, at hun er syk bare fordi hun er liten, og det å avle på henne er å ødelegge puddelrasen? Alt er ikke svart/hvitt, det finnes negative sider til alle raser dette inkluderer også puddel. 

img_4734

Er ikke micro teacup og teacup puddel blitt en motegreie?

I mange land finnes det både teacup og micro teacup puddel, i enkelte land stilles disse også ut på lik linje med både toy, dverg mellom og storpuddel. Så de finnes, men det er bare Norge som henger etter og er lite opplyst om de mindre variantene. Det er ofte vanskelig å finne informasjon om micro teacup og teacup puddel på norske nettsider, muligens også på engelsk, det har jeg ikke sjekket ut. Søker du derimot på språk som er knyttet til de landene du ofte finner micro teacup og teacup puddel, så finner du mye informasjon. Rina er importert fra Japan og kommer fra teacup linjer og noen av disse er også blitt champions. Så selv om det kanskje er en motegreie i Norge, så betyr ikke det at det at det ikke er en ordentlig “greie” i andre land som for eksempel Japan. 

De som er mot å avle på teacups og mener det er taboo og selge valper med beskrivelsen “teacup”, hva gjør så disse oppdretterne om de skulle få noen små individer i sitt kull? Skal de gi de vekk, selge eller beholde? For det er jo ikke noe som kalles liten toy eller teacup i NKK hvis vi følger tankegangen til disse oppdretterne, og derfor kan jo det neppe være en ordentlig og sunn hund. Det eneste de kan kalle slike hunder er 1,2kg, 1,5kg, 1,8kg osv toy puddel, men det stemmer vel heller ikke med rasestandarden til NKK? Vi er i dag så heldig at vi har små skjønne Toy Pudler, og dette er jo nettopp fordi noen valgte å avle videre på mindre individer av dverg og mellom puddel. Hvis noen av oss ønsker å avle videre på små individer av toy puddel, det jeg vil kalle teacup, hvorfor er dette så galt om det gjøres på en forsvarlig måte?

 

Hva er størrelse forskjellen mellom toy, teacup og micro teacup puddel?

I følge norsk kennel klubb sine rasestandard veier toy mindre enn 3kg og har en mankehøyde på 24-28cm. Derimot har ikke NKK en rasestandard på teacup og micro teacup siden disse to størrelsene ikke er godkjente i Norge, men utifra den informasjonen jeg finner på japansk skal teacups veie mindre enn 1,8kg og skal ikke ha en mankehøyde som overstiger 22cm og micro teacups skal ikke overstige 1,2kg i voksen alder. 

 

Hva koster en micro teacup og en teacup puddel?

Bare for å mette min egen nysgjerrighet har jeg i lang tid følgt med prisene på de mindre puddel variantene i Norge. Jeg ser at tendensen på toypuddel valper ligger på 15.000-20.000kr, men har lagt merke til at enkelte raser som pomeranian valper ofte ligger på 25.000-30.000kr, hvorfor prisnivået er så forskjellig kan jeg ikke uttale meg noe om, men regner med at det er på grunn av at de får små kull. At mange velger å ta like mye for blandingsvalper som for renrasede valper som er registeret i NKK er for meg helt merkelig, spesielt når de kaller de for allergivennlige og sunnere uten å ha noe som helst for grunnlag for å komme med slike påstander. Men tilbake til tema, jeg kan ikke gi noen eksempler på hva en micro teacup og en teacup koster andre plasser enn i Japan fordi det har jeg ikke undersøkt. Prisene der varierer veldig: fra 30.000kr (~¥400.000) opptil så mye som 110.000kr (~¥1.400.000), teacupene ligger som regel til 30.000kr til 60.000kr, mens micro teacupene ligger normalt fra 65.000kr og oppover. Prisene varierer fra farge, vekt, hvor premierte foreldrene er, sykdomshistorie osv, det er mange faktorer som spiller inn på lik linje med de andre størrelsene og rasene. Om jeg noen gang kommer til å sette kull på Rina med en annen micro teacup eller teacup, kommer jeg nok til å ta minst 30.000kr per valp, muligens opp til 50.000kr avhengig av ulike faktorer som nevnt over. 

 

Du kan vel ikke gå noe tur med en sånn liten hund?

“Hvorfor skal du ikke kunne det?” er det første jeg vil svare deg. På lik linje med mennesker er også hunder forskjellig, men det er opptil hver eier hvordan de ønsker å forme sin valp. Lille Rina for eksempel fikk jeg når hun var nesten 4mnd gammel, og var en sky og redd liten skapning som overhodet ikke ville gå ut. Alt var skummelt, men jeg var bestemt på at jeg ikke ville ha en liten hund som bare skulle være inne og ikke kunne være en turkamerat, så hva gjorde jeg? Selv om hun nektet å gå og satt seg ned og strittet imot, så dro jeg henne med meg småturer rundt huset, dette gjorde vi flere ganger for dagen, sakte men sikkert så forlenget vi turen vår, og dette resulterte i at hun etterhvert begynte å gå. For de av dere som er kjent i Bergensområde, så går hun uten problemer fra Vestkanten storsenter til Bergen sentrum som er en tur på vel 10km, og hun har også gått opp Fløyen uten problemer. På andre siden er hun en enkel hund som ikke trenger langeturer og er like fornøyd med en liten tissetur. Hun er blitt tilvendt å ligge i vesken fra jeg fikk henne, og hun er på grunn av dette blitt veldig glad i vesker i alle fasonger og størrelser. Det kommer ikke en lyd fra henne, og jeg har til og med sneket henne med meg inn på eksamen, og det var ikke noen som visste at hun var med før jeg åpnet vesken etter å ha gått ut av eksamens lokale.  

 15086414_10154585239475903_2127467084_n

Signatur

3 Responses to Micro Teacup og Teacup Pudler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulricke Alette Mathisen

Nickname: Yuri
Born: 12th of April
Raised: Bergen
Currently living in: Tokyo
Social status: In a relationship
Occupation: Student

Hello and welcome to my blog. Here I will write various entries about my time when I lived in Japan, but also about my Norwegian life, thoughts and feelings. I’m will try to write most of my entries in Japanese as well as in English.

Follow me
Categories
Archives